Krönika – Det självklara friluftslivet

20 april, 2020

Just nu går det inte att undgå Corona. Även om det bara gäller att skriva en krönika, så står det genast klart att detta virus, som är osynligt för ögat, faktiskt genomsyrar allt!

Livet har förändrats – kanske för alltid. Många har blivit permitterade, några arbetar hemifrån och en hel del har sökt till högskolan i höst för att säkra både kunskap och ekonomin inför framtiden. Men vad som verkar gemensamt för många av dessa grupper är att de nu flitigt nyttjar friluftsliv. Friluftslivet som är tillgängligt för oss alla.

Jag ser fyllda parkeringsplatser vid besöksmål vid fina fikaplatser nära sjöar och naturområden. Jag och många med mig uppskattar verkligen alla underbara skyddade naturområden och den allemansrätt som ger oss möjlighet att ströva fritt i naturen. Jag och många med mig upplever också att det är extra härligt att komma ut nu – våren är på väg och Sverige har också valt att låta medborgarna röra sig fritt. Vi strövar längs upptrampade stigar och dricker termoskaffe och låter ungarna rasa mellan träd och sten. Det är verkligen härligt!

Det som – liksom viruset – inte heller syns är att det organiserade friluftslivet lider ekonomiskt just nu. Alla våra 26 medlemsorganisationer har fått ta ett steg tillbaka och vänta ut krisen. Otaliga turer, grupper, tävlingar och sammankomster har fått ställas in. Kulturen och idrotten har av regeringen fått ett extra stöd på en miljard kronor på grund av de ekonomiska konsekvenser som drabbat sektorerna till följd av viruset – det är jättebra. Men friluftslivets organisationer är inte medräknade där och har inte heller fått några som helst löften om stöd i dessa tider.

När jag häller upp mitt termoskaffe och äter min medhavda smörgås tänker jag att det är så typiskt att det förutsätts att friluftslivet bara ska finnas där – att det ska vara självklart att komma ut i naturens när man vill – men helt missa att det organiserade friluftslivet kommer att gå på knäna precis som kulturen och idrotten på grund av Coronakrisen!

Tänkte inte på det…

 

Ulf Silvander
Generalsekreterare

 

Medlemsorganisationer