Krönika – Det vi vill värna måste vi arbeta aktivt för!

15 maj, 2018

I över ett år har vi på Svenskt Friluftsliv arbetat för att lyfta in friluftslivsfrågorna i riksdagspartiernas valmanifest. Vi har deltagit i seminarier, samtalat med riksdagsledamöter och ministrar, visat på forskningsresultat – goda exempel och förebilder. Vi har försökt att visa vad som verkligen är viktigt för oss människor – kontakten med naturen. Att naturen faktiskt kan läka oss, sänka vårt stresshormon och ge återhämtning. Vi har arbetat med fokuset att det är viktigt att våra riksdagspartier ser och aktivt stöttar friluftslivet – för oss som är här nu – men framför allt för dem som ännu är unga, de som är framtiden.

Tyvärr kan vi se att friluftsfrågorna inte helt tas på allvar. Vi bygger inga arenor eller lovar leverera guldmedaljer vart fjärde år. Och det kanske är därför som politiken tror att friluftsliv är något som alltid kommer att finnas. Att det är så självklart att vi inte behöver bry oss. Men så är det inte. Det vi vill värna måste vi också aktivt arbeta för. Annars kan det lätt försvinna.

I vårt samhälle finns det många som tror att lyckan finns i prestationen. Men faktum är att vi mår som bäst när vi istället slår av på takten och när vi ger oss tid att vara ute i naturen för att ströva, fiska, klättra eller bara vara i naturen.

Det finns många rapporter och undersökningar om att naturen är bra för oss, och en nyligen framtaget Sifo-undersökning visade att 59% av 7-16-åringar vill vistas mer i naturen och att ”glädje”, ”lugn” och ”spänning” är ord som de kopplar samman med utevistelse. Är inte det en tydlig signal från de som kommer att bli vår framtid?

Vad säger ni – våra riksdagspartier? Vår framtid, våra barn och unga vill få mer tillgång till friluftsliv och vill få känna gräs och sjövatten mellan tårna, höra vågskvalp och vindens sus. Var modiga och ge dem möjligheten att i högre grad få uppleva det. Lyft upp friluftsliv som en viktig politisk fråga!

Ulf Silvander
Generalsekreterare Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer