Krönika – Så har det hänt!

15 juni, 2020

Alla symtomfria personer kan nu resa fritt inom Sverige. Det är den enda restriktionen som hävs, men den kommer att räknas. Bara några dagar efter att statsministern annonserade förändringen började stugor och vandrarhemsloggar fyllas av bokningar inför sommaren. Till och med de som bokat sommarboende nästa sommar ville omvandla den bokningen till att gälla i år. Året 2020 kommer sannerligen att bli året som ger Hemester ett ansikte. Kanske kommer många att upptäcka ett Sverige de inte mött på länge. Istället för att ligga på en badstrand i Spanien blir det matsäck och ryggsäck över Sareks böljande landskap. När det var tänkt att sitta på ett café vid Fontana di Trevi kanske sommaren istället fylls med bad i djupa svala insjöar i landet – fylld med tystnad och dofter från solvarma barr.

Det kanske blir en bra sommar. Jag hoppas verkligen det. Sverige har ju så mycket att bjuda på och vi kan ta vilken studie som helst som berör natur och friluftsliv och så ser vi att när vi kommer ut i naturen mår vi bättre, både fysiskt och psykiskt. Denna vår har också varit särskilt påfrestande med coronapandemin och även om vi inte kan lägga den helt bakom oss så kommer vi förhoppningsvis kunna förhålla oss bättre till den i framtiden.

Min sommarönskning är att alla som kan – tar sig ut i naturen under de kommande månaderna. Att så många som möjligt går över stock och sten, känner dofterna, lyssnar på ljuden i naturen och samlar energi!

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer