Afghanska systrarna älskar fiske – gör kokbok

6 mars, 2018

I Afghanistan brukar inte tjejer fiska. Men när systrarna Mana och Mandana kom till Sverige fick de prova – och älskade det!

Mana och Mandana kommer från Afghanistan. De har bott i Sverige i lite drygt två år. Fiske är ett intresse som de fått i sitt nya hemland, de hade aldrig testat att fiska innan de kom hit.

–  I Afghanistan har inte tjejer möjlighet att göra det de vill, men här kan vi det och vi tyckte direkt om att fiska, säger Mandana.

Tjejerna bodde först i Karlstad och det var där intresset började. Nu har de flyttat till Timrå, utanför Sundsvall, och är med i Stor­öringens fiskeklubb.

–  Vi mejlade till Ingela på klubben och frågade om vi fick vara med på fiskeskolan. Sedan började vi, berättar Mandana.

–  Allt är bäst med att fiska, säger Mana.

Klubben håller på med ett projekt under ledning av ordföranden Ingela. Tillsammans med andra kvinnor i klubben har hon tagit fram recept till några av de vanligaste fiskarna i svenska vatten – abborre, gädda och strömming – som de ska tillaga och bjuda olika sällskap på. Recepten ska sedan bli en kokbok, som ska översättas till dari, arabiska och somaliska.

Det är på Vivstavarvstjärn Mana och Mandana pimplar, som det heter när man fiskar på vintern. När man pimplar borrar man ett hål i isen med en stor borr. Sedan sitter man vid hålet och väntar på att få napp.

–  Jag tycker om själva fisken, att få den. Det ger en stor kick, och det är härligt att vara ute och vänta på att få napp, säger Mana.

Systrarna har varit med i en fisketävling, men då fick de inte napp. Häromdagen fick Mana upp en röding. Deras mamma brukar ta hand om och tillaga fisken som de får upp, och hon har också varit med och fiskat.

–  Det blev så gott! Och det var en jättefin dag med sol, säger Mana.

Läs artikeln och se videon på SvD här.

Medlemsorganisationer