Krönika: 2020 var ett särdeles år!

7 december, 2020

Det här året har inte varit som andra och därför känns det rätt att så här i december göra en återblick…

Det kändes som om året började bra. Vi siktade på ett hejdundrande 20-års jubileum för Svenskt Friluftsliv och bokade för fest på Högloftet på Skansen. Den fick vi boka av och istället titta på varandra i digitala rutor på datorn och säga ”skål och det här gjorde vi bra!” Coronaviruset avancerade snabbt och vi satt alla med en pandemi i knät som präglade vårmånaderna. När vi inte gick till jobbet, så gick vi i alla fall ut! Ut på en parkväg, till en vandringsled, in i en skog eller upp på en berghäll… Vi fyllde parkeringsplatserna vid kända naturområden och det märkes tydligt att vi ofta inte var helt själva i skogen. Men det kändes bra att vi kunde röra på oss och att vi var ute!

Friluftsliv blev ett andrum. Sommaren kom och det blev hemester. Hösten och svamparna avlöste sommaren och vi såg att många under 2020 också hade skaffat sig hund. Ännu en anledning att ge sig ut i skog och mark.

Trots denna entusiasm som har präglat oss under året att ta sig ut i naturen – så har friluftsorganisationerna emellanåt haft det ekonomiskt kämpigt. Men vi hoppas på kommande kompensation från våra styrande makter. Ett ljus som vi också ser inför framtiden är att projektgruppen för Friluftslivets år har stretat på under året och snart drar de igång med en massa friluftsaktiviteter under 2021. Det känns som om det är välkommet!

2020 var ett särdeles år. Friluftslivet kom lite oväntat i centrum och många nya själar fick också en inblick i denna sköna värld. Att friluftsliv verkligen satt sina spår i år – det kan man ana när till och med stormköket blev årets julklapp!

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer