Krönika – Allemansrätten är allas

Jag trodde nog inte det skulle hända igen, men nu är vi här – och det känns verkligen roligt! Jag och min familj har köpt en husvagn. Det var väl inte så konstigt, tänker ni kanske… Var och varannan har husvagn eller husbil, men för mig var det inte självklart. I mina tonår skumpade jag fram med föräldrar och syskon på otaliga grusvägar för att hitta till husvagnscampingen eller till den fantastiska platsen vid sjön – för att sen när den var rätt uppställd, börja grilla och skoja runt i vattenbrynet.

Nu många år senare kom husvagnen in återigen som en plats där vi kunde samlas – vid tillfällen när vi mötte vår numera stora familj då hus och rum inte alltid räckte till.

Och lite tack vare husvagnen har det också blivit mycket friluftsliv år. En husvagn är ju lätt att placera, allt finns på en liten yta, det är enkelt att ta sig ut i naturen (det är bara att öppna dörren) och en husvagn förmedlar också en alldeles särskild känsla av ledighet…. Sommaren gav många möjligheter att vara ute i skog och mark och så tacksamma vi ska vara för allemansrätten. Den är verkligen allas! Bad och klättring, fiske och vandring ger oss så mycket gott. Det finns otal med studier som visar i stort sett samma sak; friluftsliv stärker oss, gör oss glada och lugna – och stärker folkhälsan!

Därför är det särskilt roligt att Svenskt Friluftsliv i år startar upp både Allemansrättsveckan och Allemansrättens dag. Det är två tillfällen där det finns möjlighet att delta i aktiviteter och lära sig mera om allemansrätten. Många av Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer lyfter under v. 38 allemansrätten och vi markerar också Allemansrättens dag den 20 september tillsammans med Generation Pep. Därefter hälsar vi hösten välkommen!

Josefine Åhrman
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv