Krönika: Det är nu det kanske händer

22 oktober, 2021

Nyligen var jag ute och paddlade med ett gäng killkompisar. Det blev förstås mycket prat och skratt. Gott sov vi alla efter att ha paddlat en hel dag, ibland med lite tufft väder, i våra kajaker. Det som slog mig då, och som faktiskt alltid slår mig när jag är ute i naturen – är hur nära vi har till riktigt fin natur. Den finns praktiskt taget runt hörnet. Inte överallt – men om man lyfter blicken så är Sverige ett land med mycket natur.

Under det senaste 1,5 året har också många tagit sig ut – både erfarna och oerfarna. Om man vill se någon positivt av de vedermödor vi alla varit med om under pandemin – kan kanske den ökade tillströmningen av personer intresserade av friluftsliv räknas till den gruppen. Det som har varit lite trixigt är att friluftsorganisationerna inte haft resurser nog att möta efterfrågan – och inte kunnat finnas där för att stötta upp.

Därför tog jag i början på september glad och tacksamt emot beskedet att regeringen äntligen avsatt pengar i höstbudgeten till Svenskt Friluftsliv! Ett anslag – som om det klubbas igenom den 18 november i riksdagen – kommer att fördubbla våra resurser. Som vi har väntat och argumenterat och hojtat om att friluftslivets ideella organisationer också behöver resurser! Nu kanske det händer!

Om vi ger möjlighet till så många som möjligt i vårt vackra land att uppskatta naturen, skogar, fjäll, sjöar och klipphällar – så kommer vi också att vara rädda om dem. Naturen är en plats för oss som är här nu – det är också ett arv som i framtiden ska lämnas vidare. Lite så tänkte jag den sista kvällen på paddelturen. Jag låg i tältet och det hade börjat skymma och ljuden hade blivit mer stilla. Endast ett svagt kluckande hördes. Det var Östersjöns minsta och mjukaste vågor som försiktigt skvalpade mot svensk granit.

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer