Krönika – En sommar inte lik någon annan

31 augusti, 2020

En sommar inte lik någon annan, har just passerat. I år har många av oss fått särskild möjlighet att vara i vår natur. Det har märkts. Ibland har det blivit lite trängsel. Något som slagit mig är att vi har ganska bra rutiner hur vi ska bete oss när vi är många på gator och torg i bussar och i affärer men när vi kommer till naturen blir vi lite vilsna. Det har i sommar lett till att en del då bara kör på – vilket skapar irritation.

En kollega till mig satt i början av sommaren med sin vän och åt middag på en berghäll i skogen. Efter ett tag in i deras middag började en rad med mountainbikeåkare swisha förbi en halvmeter bakom deras ryggar. Efter en stund fick de reda på av en av cyklisterna att det gick en led där. Det gjorde det såklart inte, men allemansrätten ger oss alla möjligheter att färdas i naturen. Dock verkade dessa cyklister missat att med allemansrätten följer också skyldigheter – att visa hänsyn till andra, inte bara markägaren utan även till andra som nyttjar friluftslivet. Naturen är en plats där det är viktigt att vi alla visar respekt både för människor, djur och växter. Alla har rätt att vara där. Situationen ledde till irritation. Det är förståeligt – men här behöver vi själva alla tänka till lite kring: Hur kan jag ge plats åt andra? Kör jag för nära? Kan jag störa någon?

Sommaren i Sverige detta år har också gett många av oss fina upplevelser. Själv har jag vandrat, paddlat och cyklat och varit särskilt tacksam för att vi haft bra friluftsväder. Nu ser jag fram emot en varm sensommar och att alla vi som vill ut – och tar oss ut – också ger varandra utrymme i naturen.

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer