Krönika: Friluftsliv och värdet att klara sig om krisen kommer

15 april, 2022

Det som slår mig nu när jag ska skriva denna krönika är att när den förra krönikan skrevs – hade vi inte en aning om vad som väntade oss. Vad som väntade Ukraina. Vad som väntade Europa.

Fönstret smalnar av kring vad som är viktigt. Och rätt så! Och även om jag vill lyfta värdet av friluftsliv så tänker jag i denna krönika lyfta värdet av att klara sig om krisen eller kriget kommer. Det kan vara så att el och vatten försvinner. Det kan bli så att vi fryser och är hungriga. Hur gör vi?

Vi har en försvarsmakt, vi har skyddsrum och MSB skickar ut broschyrer till oss. Det är viktigt och bra. Till det vill jag också lägga att vi behöver kunna hålla oss torra, varma och mätta alldeles på egen hand om det verkligen behövs. I Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer finns den kunskapen. Våra organisationer arbetar dagligen med hur vi kan navigera på vatten och land – hur vi finner vatten och ser till att vi kan hålla värmen i det värsta av väder och mycket mer. Vi gör inte detta för att förbereda oss för en kris, utan för att det är en del av friluftslivet, en kunskap som gör det roligare att vara ute. Den kunskapen, upplever jag, behöver breddas även till många fler av våra medborgare – och nu är ett bra tillfälle att börja sprida den informationen.

Kanske kommer du ihåg TV-serien ”Nedsläckt land” som gick på SVT 2019? Några grupper av människor skulle klara sig utan el och vatten under 10 dagar. Krisen rörde upp mycket känslor mellan deltagarna och där blev det också tydligt att kunskap om hur man klarar sig under en kris behövde förstärkas.

Och även om vi inte vet vad vi står inför imorgon – så är det viktigt att inte vara rädda – men vi ska vara beredda!

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer