Krönika – Mina första 100 dagar

Som ny på jobbet är det mycket som rör sig i huvudet. Allt från det mest basala, som att komma in på mailen och få igång telefonen, till att sätta mig in i diverse strategiska frågeställningar.

Under rekryteringsprocessen fick jag frågan hur jag skulle lägga upp mina första 100 dagar. Av erfarenhet vet jag att de första 100 dagarna är viktiga. Framför allt för att lära känna organisationen och bilda sig en uppfattning över vart organisationen befinner sig både operativt och strategiskt.

Att ta över stafettpinnen från Ulf, är minst sagt hedrande men också en gnutta utmanande. Hur tankar man ur en person 20 års erfarenhet?  Svaret är enkelt, det är såklart inte möjligt.  Även om jag ska försöka göra mitt bästa.

Därför kommer mina första 100 dagar handla om att lära känna organisationen både internt och externt, lyssna in personal, styrelse, medlemsorganisationer, samarbetspartners och myndigheter.

När jag grottar ner mig i återredovisningen av statsbidraget slår det mig vilken fantastisk kraft och gemenskap som finns inom friluftslivet i Sverige. Varje dag, 365 dagar om året sker aktiviteter runt om i landet som bidrar till att minska utanförskap, ensamhet och psykisk och fysisk ohälsa.

Aktiviteter som kräver ideella organisationer och ledare. Eldsjälar som får Sverige att blomstra och där Svenskt Friluftsliv som paraplyorganisation har ett viktigt uppdrag. Ett uppdrag att stödja medlemsorganisationerna, påverka beslutsfattare och att vara en plattform för dialog.

Därför kommer en viktig del i mina första 100 dagar vara att lyssna in er medlemsorganisationer.  Jag är nyfiken på att höra er syn på hur kan vi fortsätta att utveckla arbetet, vilka verktyg som behövs samt hur vi kan förstärka samarbetet framöver för att få fler människor att komma ut i naturen och utöva friluftsliv.

Nu går vi mot sommaren, vissa går på en välförtjänt ledighet medan andra växlar upp för att tillgänglighetsgöra friluftslivet i Sverige. Det är helt klart mycket som händer inom friluftslivet i Sverige, jag är glad och förväntansfull över att äntligen vara på plats.

Josefine Åhrman
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv