Krönika – Ta ut den strulige – den trulige i naturen…

17 oktober, 2019

Det behövs inga fler undersökningar om att naturen är hälsosam för oss. Under de senaste åren har en samstämmig kör låtit meddela att i naturen, i skogen, på fjället mår vi bra – vi återhämtar oss och kommer ner i varv. Det som behöver ske är att allt fler verkligen prövar på friluftsliv. För många är det inte självklart. Många känner sig osäkra. Många ungdomar som har stökiga liv – skulle om de vågade sig ut i naturen uppleva något annat än det som finns mellan glas och betong. Om de tar sig ut – kommer de att upptäcka att naturen behandlar alla jämlikt. Om de tar sig ut – kommer de att uppleva att kunskap och samarbete är en bättre väg än en negativ attityd mot omgivningen.

I flera av våra medlemsorganisationer finns det eldsjälar som själva en gång upptäckt gemenskap i samband med friluftsliv, och fick också kraft att sluta sina destruktiva liv. De fann att det var lättare att lära känna andra när man tillsammans satte upp ett tält – och att nattens mörker definitivt gjorde stämningen mjukare i gruppen. Den vägen är möjlig för fler.

Jag tänker att det finns så mycket vi alla kan vinna på att få röriga ungdomsår att ändras till en lugnare tillvaro bland aktiviteter i naturen som vandringar, paddling, klättring, segling… Ta ut den strulige, den trulige i naturen – ta kontakt med en friluftsorganisation och ge dem möjlighet att på sitt eget sätt möta naturen!

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer