Krönika – Vikten av vardagsrörelse

30 november, 2018

Det är mörkt när man är på väg till jobbet och det mörkt när man kommer hem. Hela senhösten gör det svårt för många yrkesarbetande att känna sig motiverade att röra på sig utanför arbetstid. Kan det ge negativa effekter? Inte omöjligt.

Nyligen kom GIH med en studie som tittade just på vilken kondition yrkesverksamma svenskar har. Resultatet var nedslående. 46% av svenskarna i yrkeslivet, har en hälsofarligt dålig kondition. I mitten av 90-talet var siffran 27%. Inte så bra den siffran heller, faktiskt. Men sannolikt är det inte bara himlamörkret som gör att vi inte rör på oss. Studien visar att vi svenskar använder bilen mer och vi är mer uppkopplade än förr – även på fritiden. Många tränar – läser jag vidare – men när vi gör det så blir det punktvis – svenskarna är ganska inaktiva i övrigt.

Folksjukdomar väntar tyvärr runt hörnet och prognoser visar att de ökar snabbt inom de kommande årtiondena om ingenting förändras till det bättre. Redan idag beräknas runt 400 000 sjukhusbesök relateras till otillräcklig fysisk aktivitet. Men det här går att ändra!

Vi kan ändra framtiden eftersom vi kan ändra våra vanor. Vi behöver slå ett slag för vardagsrörelsen och vardagsmotionen. Det går alltid att hoppa av en station innan – och gå vägen fram istället, eller ta trapporna (alltid en klassiker) eller som någon sa – ”Köp en hund! De som har hund är alltid ute och rör på sig…”

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer