Krönika: Viktigt med vett nära vatten

11 juni, 2021

Jag känner en hel del personer som ganska nyligen har tagit sitt första bad. De beskrev hur det bet lite i skinnet när kroppen sänktes ned, men eftersom det var varmt i luften kändes doppet härligt – i alla fall efteråt! Vatten är en del av vår dröm om sommaren och nu står vi på randen till den. Som vi har längtat! Och hoppats… inte bara på att solen ska skina och att vattnet ska vara varmt utan att pandemin bara ska försvinna. Gärna i samband med sommarens intåg. Vi är många som håller tummarna!

Mitt första bad i år har låtit vänta på sig – men jag tror det sker i veckan som kommer. Bad och vatten innebär tyvärr alltid en risk. Varje år när insjöarna och även haven värms upp och blir badbara så måste vi vara vaksamma. Missa inte barnet vid strandkanten eller morfar som tagit sig ett glas och bara ska ”vattna fisken”. Olycksrisken är uppenbar – det är också viktigt att ta den på allvar.

Eftersom jag älskar vatten i alla dess former – som vätska eller fast som is – vill jag inför sommaren uppmana er att se efter varandra – även på land, men lite extra vid vatten. Låt oss gemensamt se till att årets sommar har den lägsta drunkningsstatistiken någonsin!

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer