Krönika: Vilket år det blev!

10 december, 2021

2021 blev året då Friluftslivets år verkligen blev av. Och vilket år det blev! En mängd engagemang och aktiviteter startade runt om i landet under Svenskt Friluftslivs projekt Luften är Fri! I veckan hölls en inspirerande avslutningskonferens i Åre om erfarenheterna och även om förväntningarna framåt. Jag är säker på att drivet kring att utveckla friluftsliv på olika sätt nu kommer att leva vidare. Jag tror också att det är en bra idé att emellanåt ordna en ”energiboost” som denna.

I år fick vi även till en fördubbling av friluftsanslaget! Regeringens budget, som innehöll en fördubbling av friluftsanslaget gick inte igenom riksdagen, men pengar för friluftslivet var även avsatta i den gemensamma M+SD+KD budgeten som klubbades igenom i riksdagen i slutet av november. Detta betyder att våra friluftsorganisationer kan engagera fler att komma ut i naturen – att barn, vuxna och unga får möjligheter att möta skog, berg och vatten – kanske för första gången! Det känns väldigt bra!

Och så är vintern här – den tid då jag får möjlighet att ta på mig skridskorna och glida över svartblanka isar. Och för att citera Robban Broberg – ”bättre att gå på hal is och ha det glatt än att gå i gyttja och sörja”.

Ulf Silvander
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer