Sundsvall är Sveriges friluftskommun 2018

19 april, 2018

Pressmeddelande 2018-04-18

Sundsvall vinner priset som Sveriges bästa friluftskommun 2018. Hagfors klättrar till plats 29 och utses till årets förbättrare. 14 kommuner får toppbetyg i kategorin naturvägledning och aktiviteter.

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun utgår från en årlig undersökning av arbetet för friluftsliv i Sveriges kommuner. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter.

Sundsvalls kommun satsade förra året 15 miljoner kronor på att rusta upp skogar, parker, stigar och leder inom 300 meter från mindre orter på kommunens landsbygd. För tusentals boende har därmed den närliggande naturen blivit tillgängligare och tryggare. Skolor, föreningar och boende deltog i planeringen av upprustningen.

– Det är bra att friluftsfrågorna får en högre status hos kommunerna och att arbetet med naturvägledning och aktiviteter ökar, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

– Vi gläds åt att friluftsarbetet går framåt och vi ser att det finns mycket kraft i kommunerna. Det är också viktigt att se till att det arbete som idag görs, inte avstannar utan fortsätter att utvecklas, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Strax efter Sundsvall följer Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Tranås och Vilhelmina, som samlat ihop nästan lika många poäng. Den kommun som förbättrat sitt friluftslivsarbete allra mest under den senaste treårsperioden är värmländska Hagfors, som utses till årets förbättrare.

Något som utmärker årets resultat är att alla former av naturvägledning och aktiviteter till olika grupper ökar jämfört med tidigare år. 14 kommuner samlar ihop maxpoäng på det här området, förutom Sundsvall även Karlshamn, Älvdalen, Nybro, Kalix, Luleå, Hagfors, Karlstad, Umeå, Vilhelmina, Västerås, Finspång, Linköping och Gullspång.

208 av Sveriges 290 kommuner deltog i årets undersökning av kommunernas friluftslivsarbete. Priset delades ut på Tankesmedja för friluftsliv i Stockholm den 18 april.

Utmärkelsen Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Priset är 50 000 kronor.

Ta del av resultatet.

Underlag till rapporten Sveriges Friluftskommun.

Mer om Sveriges Friluftskommun.

Medlemsorganisationer