Svenskt Friluftsliv stödjer #metoo-kampanjen

1 december, 2017

#metoo-kampanjen i sociala medier har satt sexuella övergrepp och trakasserier mot kvinnor i fokus och visar samtidigt med sin enorma spridning också hur vitt spritt det är. Många som har burit upplevelser av kränkningar har nu fått modet att dela med sig och vi ser också att det inte är enstaka kvinnor det gäller – utan majoriteten av dem. Kampen mot sexuella övergrepp eller trakasserier är inte ny. Den startade inte med #metoo, men aldrig förr har ett genomslag varit så stort.

Det finns ingen anledning att tro att vi inom friluftsvärlden är förskonade på något sätt. Friluftsvärlden består av både kvinnor och män och sannolikt finns berättelser om sexuella övergrepp eller trakasserier även där. Därför vill vi som paraplyorganisation för 25 friluftsorganisationer tydliggöra att vi stödjer #metoo-kampanjen och anser att det inte är acceptabelt att på något sätt kränka eller utsätta kvinnor för sexuella övergrepp eller trakasserier. Det är nolltolerans mot denna typ av beteende.

Spridningen av #metoo kan genom sitt kraftiga genomslag också innebära positiva förändringar både genom attityd och regleringar i vårt samhälle, där ovälkomna beteenden på ett tydligare sätt synliggörs och hanteras. Det är en utveckling vi skulle välkomna.

 

Per Klingbjer
Ordförande
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer