Finalister Friluftslyftet – Hållbarhet

BirdLife Sverige

Naturlänken 

Naturlänken, drivet av BirdLife Sverige, ger barn och lärare möjlighet att upptäcka naturen genom utomhuspedagogik. Sedan starten har över 6000 deltagit i evenemang, utbildningar och aktiviteter om biologisk mångfald. Med fältaktiviteter, den digitala plattformen Naturuppdraget.se och inspirationsträffar för pedagoger sänker projektet trösklarna för att fler barn och unga ska få en starkare koppling till naturen.

Fördelningskommitténs motivering: 

BirdLife Sveriges projekt ”Naturlänken” bygger en relation till naturen för barn i skolåldern genom utomhuspedagogik och digitala resurser. Projektet har skapat en stark koppling till skolundervisning och gjort naturupplevelser tillgängliga för fler. Med över 6 000 deltagare har Naturlänken engagerat både barn och lärare genom evenemang, pedagogutbildningar och aktiviteter som främjar biologisk mångfald.

 

Friluftsfrämjandet

Ledarlett friluftsliv – tillsammans med och för unga i hela landet

Genom projektet Ledarlett friluftsliv – tillsammans med och för unga i hela landet har Friluftsfrämjandet på kort tid genomfört en nationell kraftsamling för att kunna ge fler barn och unga möjligheten att upptäcka och uppleva naturen. Insatser som genomförts är fritidsaktiviteter för barn utan tidigare friluftsvana, utveckling av nya metoder för utbildning och att anordna nätverksträffar för över 420 vuxna och unga. Över 300 nya ledare har utbildats inom friluftsaktiviteter, inklusive paraskidåkning och alpint med teckenspråksstöd.

Fördelningskommitténs motivering: 

Med projektet ”Ledarlett friluftsliv – tillsammans med och för unga i hela landet” bidrar Friluftsfrämjandet till att skapa både långsiktig och social hållbarhet inom friluftslivet. Genom att utveckla nya utbildningsmetoder och att utbilda fler ledare, anordna nätverksträffar och aktiviteter för nya målgrupper har projektet gjort naturupplevelser mer tillgängliga för fler unga, särskilt från utsatta områden och med funktionsnedsättningar. Projektet har också skapat en koppling till fritidsverksamhet och integrerat utomhuspedagogik, vilket stärker barns relation till naturen. Dessa insatser skapar långsiktiga och hållbara effekter både för individer och på en strukturell nivå.

Sveriges 4H

Som en del av ett hållbart samhälle

Syftet med projektet Som en del av ett hållbart samhälle är att skapa riktlinjer för 4H:s hållbarhetsarbete så att organisationen kan bidra till ett framtida hållbart samhälle. Man har tagit fram en strategi genom samverkan och dialog med ideella och personal.

Fördelningskommittén motivering: 

Med visionen att ”alla barn och unga ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden”, har 4H integrerat hållbarhet i sin dagliga verksamhet. Genom praktiska insatser som kretsloppsbesök för förskolebarn och friluftsläger, har 4H skapat en stark grund för hållbara levnadssätt. Med riktlinjer för hållbarhetsarbetet säkerställer 4H att de fortsätter vara en del av ett framtida hållbart samhälle.