Friluftsliv ger Folkhälsa

Svenskt Friluftsliv ser med oro på vad inaktiviteten innebär för vår befolkning. Många barn och unga får inte idag tillgång till rörelse i skolan – vi ser att våra livsmönster mer och mer rör sig bort ifrån aktivitet och friluftsliv.

Därför genomförde vi på Svenskt Friluftsliv tillsammans med våra 26 friluftsorganisationer en kampanj för att inspirera människor till att utöva friluftsliv. På Facebook-sidan “Friluftsliv i Sverige” lyfte vi under 2017 till 2019 berättelser om friluftsliv och vad det betydde för den enskilda personen. Friluftsliv ger hälsa till den enskilda individen, folkhälsa när det gäller befolkningen och det är också positivt samhällsekonomiskt. Du hittar Facebook-sidan här: https://www.facebook.com/Friluftsliv-i-Sverige-558056274389238/

I kampanjen som pågick i över tre år gjorde vi också nio stycken “en-minut-film” där berättelsen om friluftsliv stod i centrum och vad det innebar för människors välbefinnande.

——————————————————————-

Under 2020 och 2021 har några av våra friluftsorganisationer fått möjlighet att gästskriva på Facebooksidan. Under det första halvåret 2020 gästade Orienteringsförbundet sidan under januari och februari, Kanotförbundet under mars månad, Sportfiskarna under april månad och Friluftsfrämjandet under maj och juni månad. När sommaren kom gästskrev Svenska Livräddningssällskapet under juli månad och Kryssarklubben under augusti månad. Under september och oktober månad gästskrev Frisksportförbundet och i december avslutade Svenska Livräddningssällskapet årets session. 2021 tog Fjällklubben över sidan under april månad, Cykelfrämjandet kommer att skriva under maj månad och Svenska Båtunionen under juni månad 2021. Efter sommaren så gästskriver Svenska Klätterförbundet under september månad och Pilgrim under oktober månad. Under årets två sista månader sumeras arbetet som Luften är fri – har gjort under året. Luften är fri är ett projekt under Friluftslivets år som Svenskt Friluftsliv initierat och drivit.

——————————————————————-

De filmer som tidigare har publicerats på FB-sidan Friluftsliv i Sverige ses nedan. Den senaste filmen publicerade vi på tvåårsdagen av vår kampanj – den 14 februari 2019. Det är en film om Marianne som berättar vad friluftsliv betyder för henne. Marianne har åkt långfärdsskridskor i många år och ser friluftslivet även som en viktig social arena.

 

Lyssna på Ellinor och hur hon upplever friluftsliv när hon är på hästryggen.
A
tt dela friluftsliv med en annan varelse – hur är det?

 

Friluftsliv kan vara stora äventyr – men friluftsliv kan också upplevas precis bakom hörnet.
Möt Staffan i vår en-minut-film och lyssna till vad friluftsliv betyder för honom.

 

Möt Bengt – och lyssna på hur han ser på friluftsliv och varför han tycker att det är så viktigt att ta med sina barn ut i naturen!

 

Renata har naturen som arena. Hör vad friluftsliv betyder för henne.

 

Denna film handlar om Matilda som har klättrat sedan hon var 11 år. Lyssna på vad uteklättring och natur betyder för henne.
Det ger henne möjligheter att utmana sig själv, att våga och också att lyckas.

 

Möt Amir vars passion är spinnfiske – och fiska är något han gör så ofta han kan.

 

Hugo har diabetes typ 1 och får hjälp av assistanshunden Billie att hålla sina värden jämna. Billie ger honom större personlig frihet – det är lättare för Hugo att exempelvis komma ut i naturen och hon bidrar också positivt till hans livskvalitet. Lyssna på honom!

 

Vår tidigare statsminister Ingvar Carlsson berättar om vad friluftsliv personligen ha inneburit för honom. Han är en person som arbetat mycket hårt som politiker och statsminister, men som ändå avsatt tid för att vistas i naturen. Lyssna på hans berättelse!

 

De personer som vi intervjuar på Facebook-sidan ”Friluftsliv i Sverige” kommer ifrån olika delar av Sverige och främst ifrån våra friluftsorganisationer. Vill du få kontakt med någon av våra organisationer – se länkarna nedan.