Finalister Friluftslyftet – Hållbarhet

Friluftsfrämjandet Lokala backen för miljö och folkhälsa – “Backa Hemmabacken” 

Idag är de lokala skidanläggningarna och deras framtid hotade. Det förändrade klimatet, behov av investeringar för långsiktig hållbarhet, höjda elpris och behov av engagemang från ideella krafter, skapar sårbarhet och gör att vi riskerar tappa det vi byggt upp under lång tid.  

Friluftsfrämjandet. Svenska Skidförbundet och SLAO vill därför hjälpa till att framtidsäkra skidåkning och annat friluftsliv på hemmaplan. Alla små föreningsdrivna  
anläggningar har liknande utmaningar och behöver nu allt stöd de kan få som gynnar alla i slutändan. Vi vill långsiktigt hjälpa föreningar att skapa mer aktiviteter knutet till hemmabackarna för att öka tillgängligheten till friluftsliv på snö, även året runt, och  
för alla! En mötesplats oberoende av socioekonomi, etnicitet, ålder eller andra skillnader. 

Fördelningskommitténs motivering: 

I samverkan med både rikstäckande och lokala aktörer gör Friluftsfrämjandet genom Backa hemmabacken en fantastisk insats för ett hållbart och vardagsnära friluftsliv. Backa hemmabacken genererar åtgärder inom hållbarhetsarbetets samtliga delar och bidrar till de lokala skidbackarnas framtid. 
 

Svenska Turistföreningen – Klimatelefanten 

I september 2023 samlades det organiserade svenska friluftslivet tillsammans med transportbranschen vid foten till Sveriges högsta berg för att påbörja arbetet med att underlätta klimatsmarta resor till friluftslivet. Klimattoppmöte Kebnekaise gav stor uppmärksamhet inom politiken, transportsektorn och inte minst i massmedia. Men det kanske viktigaste resultatet var att Kebnekaiseprotokollet signerades och ett nytt nätverk bildades där nio medlemsorganisationer gemensamt med Svenskt Friluftsliv nu tillsammans arbetar vidare med konkreta åtgärder för att minska utsläppen från resor. De medlemsorganisationer som ingår i Kebnekaisenätverket för klimatsmart resande är: Svenska Turistföreningen, Orienteringsförbundet, Scouterna, Svenska Kanotförbundet, Naturskyddsföreningen, Svenska Fjällklubben, Cykelfrämjandet, Friluftsfrämjandet och Klätterförbundet. Protokollet och nätverket är en del av Svenska Turistföreningens större satsning inom projektet Klimatelefanten.  

Projektet är finansierat av Svenskt Friluftsliv och har som mål att både minska klimatavtrycket från resande och öka tillgängligheten till friluftslivet. 

Fördelningskommitténs motivering: 

Genom Klimatelefanten har Svenska Turistföreningen tagit tag i friluftslivets största klimatbov – resorna till och från aktiviteterna. Genom att samverka med aktörer i flera sektorer och fått bra genomslag hos beslutsfattare och allmänhet har Klimatelefanten startat en rörelse med målet – hållbara resor till friluftslivet.   

 

Scouterna – Scouternas Hållbarhetsverkstad 

Genom projektet Scouternas Hållbarhetsverkstad kartlägger vi hur Scouternas hållbarhetsarbete ser ut idag, och vi tar fram nya verktyg och metoder för att underlätta scoutkårer och medlemmars hållbarhetsarbete. 

Vi vill motivera våra uppemot tusen föreningar att arbeta mot en tryggare och mer hållbar framtid. Från och med i november kan alla Scouternas scoutkårer ansöka om att bli hållbarhetscertifierade. Certifieringen bygger på att scoutkåren uppfyller ett antal kriterier med syftet att skapa ökad kunskap om hur de kan nyttja naturresurser på ett hållbart sätt. Föreningen ska bland annat se över hur de konsumerar, reser, äter och tar hand om sina lokaler och material. 

Fördelningskommittén motivering: 

Scouternas hållbarhetsverkstad banar väg för en tryggare och mer hållbar framtid. Genom sin certifiering av scoutkårer motiverar Scouterna, en redan engagerad generation av unga, att tänkta och agera mer hållbart både i och utanför sin fritidsverksamhet.