Skatteverkets tillämpning av 2 kap. 19§ socialavgiftslagen
Frågan om likställighet inför socialavgiftslagen har drivits av Svenskt Friluftsliv sedan åtminstone 2005.
I Socialavgiftslagen (200:980) 2:a kap, §19 står att ”En ersättning till en idrottsutövare från en sådan ideell förening som avses i 7 kap. 7–13 §§ inkomstskattelagen (1999:1229) och som har till huvudsakligt syfte att främja idrottslig verksamhet är avgiftsfri, om ersättningen från föreningen under året inte har uppgått till ett halvt prisbasbelopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken. Lag (2010:1282).”
I förarbetet till Socialavgiftslagen (Prop. 1990/91:76 s.10) framgår det att med idrottslig verksamhet avses sådan verksamhet som anordnas av en organisation som är ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund, RF eller annan jämförlig organisation.
Svenskt Friluftsliv inkom med en dialogfråga till Skatteverket hösten 2022 genom BDO Mälardalen.
Svar från Skatteverket kom Svenskt Friluftsliv tillhanda november 2023. Enligt Skatteverkets uppfattning är det inte klarlagt om samtliga medlemsorganisationer inom SF uppmuntrar till regelbunden fysisk aktivitet och bidrar till ökad hälsa på samma sätt som idrottsrörelsen ansetts göra.
Skatteverket uppfattar att Svenskt Friluftsliv är mer inriktat på friluftsliv och rekreation i vid bemärkelse och inte så inriktad på idrott som Riksidrottsförbundet är.
I samband med att Svenskt Friluftsliv lämnade in dialogfrågan till Skatteverket har myndigheten uppdaterat sina villkor på hemsidan och beviljar nu hela Friluftsfrämjandets verksamhet avgiftsfrihet till ideella ledare. Läs mer här.
Skatteverkets bedömning
Skatteverket bedömer att verksamheter i form av jakt, fiske, scoutverksamhet samt verksamhet med djur anses inte vara en med Riksidrottsförbundet och Friluftsfrämjandet jämförlig organisation.
Det konstaterar dock att verksamhet så som jakt och fiske innehåller visserligen fysisk aktivitet, men kan enligt Skatteverket inte betecknas som idrottslig verksamhet och bör därför inte omfattas av avgiftsfrihet. Som idrottslig verksamhet bör räknas verksamhet där djur medverkar men där det främst är ryttaren eller föraren som tävlar eller har en motsvarande aktiv roll vid tävlingsmomentet. Läs hela svaret från skatteverket här.
Skatteverkets lagstöd
Kammarrätten i Jönköping har i dom funnit att sådan verksamhet som Svenska Kennelklubben bedriver i samband med hundtävlingar inte skulle anses som sådan idrottslig verksamhet (Kammarrätten i Jönköping 1999).
Kammarrätten i Göteborg har i en dom funnit att allmän scoutverksamhet inte är idrottslig verksamhet (Kammarrätten i Göteborg 1999).
Friluftsfrämjandet i Göteborg drev en liknade juridisk process efter att Skatteverket nekade organisationen avgiftsfrihet. Friluftsfrämjandet i Göteborg överklagade beslutet till länsrätten men trots det fann skattemyndigheten i omprövningsbeslut den 11 oktober 1995 inte skäl att ändra det tidigare beslutet efter att Länsrätten i dom funnit att sådan verksamhet som Friluftsfrämjandet bedriver inte skulle anses som sådan idrottslig verksamhet.
Kammarrätten i Göteborg (1996-10-18) gjorde samma bedömning som länsrätten och ändrade därför inte den överklagade domen. I överklagande till Regeringsrätten yrkade distriktsförbundet att bli befriat från betalning av arbetsgivaravgifter för ersättningar som inte uppgått till ett halvt basbelopp till aktiva ledare inom den ideella verksamheten.
Regeringsrättens avgörande
Regeringsrätten upphäver underinstansernas avgöranden och förklarar att av Friluftsfrämjandet, Göteborgs distriktsförbund, lämnade ersättningar till ideella ledare och instruktörer som fungerat som aktiva lägerledare inte skall ingå i avgiftsunderlaget för bestämmande av arbetsgivaravgifter (1999-03-25).
Vill du fördjupa dig i lagstiftningen, kostnaderna och hur vi på Svenskt Friluftsliv agerat för att få en ändring till stånd – läs mer här.