Svenskt Friluftslivs återkoppling på förslag till nationell strategi för skyddad natur

Svenskt Friluftsliv har getts möjligheten att ge återkoppling till strategin Förslag till nationell strategi för skyddad natur. Arbetet är viktigt för klimatet och för en miljömässigt hållbar utveckling i samhället och i den svenska skogen.

Svenskt Friluftsliv värnar självfallet äganderätten till skog, men menar samtidigt att det finns mycket att göra för att öka kunskapen om, och implementering av metoder för, ett mer naturnära brukande av skog i Sverige.

Vi strävar efter att ett tredje mål införs i svensk skogspolitik, nämligen skogens värde för rekreation och friluftsliv eller ”skogens sociala värde”. Friluftslivet bidrar på ett mycket påtagligt sätt till att främja folkhälsa, välbefinnande och livskvalitet i befolkningen, men har även stora ekonomiska värden för samhället. En nationell studie visade nyligen (Svenskt Friluftsliv, 2024) att friluftslivet bidrar med 231 miljarder kr i ekonomiskt värde och över 170 000 arbetstillfällen årligen.

Svenskt Friluftsliv ser även positivt på strategins förslag om att särskilt arbeta för att skydda tätortsnära skog för att gynna friluftslivet. Tätortsnära natur och skog bör bevaras, förvaltas med stor hänsyn och utvecklas för att gynna friluftslivet eftersom en majoritet av allt friluftsliv, inklusive organiserat friluftsliv, sker i dessa skogliga miljöer.

Läs remissvaret här