Karlstad blir Sveriges friluftskommun 2024

Karlstad kommun vinner utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2024 i hård konkurrens med fem andra kommuner. Öckerö kommun har förbättrat sitt friluftslivsarbete mest de tre senaste åren och får därför utmärkelsen Årets förbättrare 2024.

I hård konkurrens med fem kommuner utsågs Karlstad kommun till vinnare av utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2024. I Karlstad har det funnits ett stort stöd från politiken i friluftsarbetet. Kommunen har genom olika insatser arbetat med tillgång till natur, både tätortsnära samt på andra mer svårtillgängliga platser samt arbetat med tillgänglighetsanpassningar. Samverkan, kreativitet och långsiktiga strategier är något som utmärker årets friluftskommun. Det som framförallt stack ut var deras arbete som inleddes med en dialog med barn och unga på en fritidsgård i ett mångkulturellt och socioekonomiskt utsatt bostadsområde. Utifrån dialogen skapade kommunen under 2023 bland annat en mötesplats, en utematplats för social gemenskap, i vardagsnära natur.

– Det är viktigt att vi arbetar för ett friluftsliv för alla och det tycker jag verkligen Karlstad har gjort. De har sänkt trösklarna för människor att komma ut i naturen och främjat social gemenskap i naturen, säger Mia Yri, chef på friluftslivsenheten, Naturvårdsverket.

Fem andra kommuner som också uppnådde maxpoäng är; Götene, Jönköping, Kalix, Smedjebacken och Värnamo.

De har alla arbetat med att tillgängliggöra den vardagsnära naturen på olika sätt genom bland annat planer och utveckling av naturen för både aktiviteter och rofylldhet, genom att tillgängliggöra natur och skapa aktivitetsrundor för fysisk aktivitet samt att låta barn prova friluftslivsaktiviteter utan kostnad. De är alla fina förebilder och inspiratörer för ett framgångsrikt friluftslivsarbete.

–  Den vardagsnära naturen är den som ligger runt hörnet och som är tillgänglig. Den är otroligt värdefull för alla, inte minst skolan och friluftsorganisationer. Därför är vi speciellt glada för att så många kommuner arbetar med att bevara och tillgängliggöra den vardagsnära naturen på olika sätt, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Årets förbättrare – Öckerö kommun

Öckerö kommun är den kommun som förbättrat sitt resultat mest under de tre senaste åren och utses till Årets förbättrare 2024. Öckerö har ett långsiktigt och brett friluftslivsarbete. De har haft en stor satsning på vandringsleder på kommunens öar och under 2023 utökades leden till ytterligare två öar. Projektet har gett medborgare och besökare goda möjligheter till upplevelser, fysisk aktivitet och gemenskap.

Om undersökningen Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelserna utgår från en enkätundersökning bland kommunerna. I år deltog 228 av 290 kommuner som fått svara på en enkätundersökning. Frågorna i enkäten omfattar tre områden: kommunens planer och planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter och insatser. Årets enkät innehåll en bonusfråga om hur kommunerna arbetar med vardagsnära natur.