Rundabordsamtal med Jakob Forssmed om personer med NPF

Rundabordsamtal Jakob Forssmed

Tidigare under veckan deltog vi tillsammans med bland andra Scouterna, Cykelfrämjandet och idrottsrörelsen i ett rundabordssamtal med socialminister Jakob Forssmed om personer med NPFs delaktighet i idrott och friluftsliv

Under mötet lyftes flera goda exempel på det värdefulla arbete som görs inom friluftsrörelsen för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Samtalet mynnade ut hur vi tillsammans kan sänka trösklarna och stärka friluftslivet så att vi blir ännu bättre på att skapa aktiviteter där alla kan delta.

 

Vår vision om mer friluftsliv för alla tydliggör vikten av att sänka trösklarna så att fler barn och unga får möjlighet att delta i en friluftsaktivitet. Genom rörelsens bredd, utan krav på tävling och prestation har många av våra medlemsorganisationer under åren skapat fina projekt för personer med NPF diagnoser. Detta ska vi bygga vidare på och vårt arbete slutar inte där, vi behöver skapa ännu bättre förutsättningar för att fler ska kunna delta i en friluftsorganisations aktiviteter. Det gör vi inte genom en lösning utan vi måste arbeta på flera sätt för att bli mer inkluderande. Dels genom långsiktighet men också genom att höja kunskapen om barn och unga med NPF och vad det innebär.

 

Om du som organisation veta mer om hur ni kan arbeta för att på ett bättre sätt möta barn och unga med NPF så rekommenderar vi att ni tar kontakt med riksorganisationen Attention:

 

https://attention.se/npf/adhd/

https://attention.se/2021/03/25/hittat-hem-i-scouternas-varld/