Rapporter

Rapporter och utredningar

Hållbarhetsvägledning

Hållbarhetsvägledningen från Svenskt Friluftsliv syftar till att underlätta arbetet med hållbarhet hos friluftsorganisationer genom att presentera en struktur för hållbarhetsarbete, en modell för hur en åstadkommer förändring och en lång rad tips på insatser för att arbeta mot social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Rapporten innehåller också en översikt av forskningen inom klimat, friluftsliv och hälsa, samt en förteckning av olika begrepp och termer inom hållbarhetsarbetet.

Rapport Hållbarhetsvägledning

Why the outdoor movementneed to engage in and promotesustainability – a brief review

Rapporten är en sammanfattning av forskningen inom friluftsliv, natur, miljö och klimat, och innehåller motiv till varför friluftsrörelsen behöver arbeta för ökad hållbarhet dels inom respektive organisation dels i samhället i stort. Rapporten är en engelsk översättning av kapitel 5 i hållbarhetsvägledningen. Översättningen och vägledningen har också publicerats av ENOS, European Network of Outdoor Sports

Why the outdoor movementneed to engage in and promotesustainability – a brief review

Friluftslivets ekonomiska värde

Rapporten är en kartläggning av friluftslivets ekonomiska värde i Sverige baserat på en enkät om privatpersoners utgifter för friluftsliv. Rapporten, genomförd av Mittuniversitetet på uppdrag av Svenskt Friluftsliv, visar att friluftslivets ekonomiska värde har ökat kraftigt i Sverige sedan förra kartläggningen och bidrar till över 167 000 arbetstillfällen varje år.

Friluftslivets ekonomiska värde. Hela rapporten.

Friluftslivets och naturens mervärden och samhällsnytta

Rapporten är en sammanställning av forskningen och kunskapsläget om friluftslivets mervärden och nyttor för samhället utifrån många olika infallsvinklar: hälsa, folkhälsa, hälsoekonomi, inlärning och utveckling, lokal och regional utveckling, samt naturens påverkan på miljö, hållbar utveckling och ekosystemtjänster.

Friluftslivets och naturens mervärden och samhällsnytta. Hela rapporten.

Friluftslivets och naturens mervärden och samhällsnytta. En sammanfattning.

Review Outdoor Recreation

This report is a review of reviews and summarizes the effects of outdoor recreation and exposure to nature on health, public health and other added values to society. The report includes chapters on health, health economics, public health, learning and development, ecosystem services, local and regional development, among others.

Review Outdoor Recreation. Full report.

FASiS – Fysisk aktivitet i samhällsplanering

Denna rapport är skriven av vår medarbetare Johan Faskunger som år 2022 arbetade på uppdrag åt Region Sörmland att utvärdera projekt FASiS. FASiS – fysisk aktivitet i samhällsplanering i Sörmland – granskade på vilket sätt de styrande dokumenten i kommunerna och i regionen tog upp fysisk aktivitet och upplevda styrkor och svagheter i arbetet med att främja fysisk aktivitet.

FASiS – Fysisk aktivitet i samhällsplanering

Friluftslivet i ett framtidsperspektiv

Rapporten är en spaning på trender, möjligheter och utmaningar för det framtida friluftslivet i Sverige, genomförd av Kairos Future på uppdrag av Svenskt Friluftsliv. Rapporten visar att det finns såväl utmaningar som möjligheter för friluftslivet exempelvis när det gäller digitalisering och det framtida informationslandskapet, allemansrättens ställning och samverkan mellan nuvarande, nya och framtida friluftsaktörer.

Friluftslivet i ett framtidsperspektiv

Friluftslivets år 2021

Rapporten sammanfattar insatser, aktiviteter och effekter av den nationella kampanjen Friluftslivets år 2021. Rapporten visar att kampanjen nådde de satta målen, engagerade ett mycket stort antal aktörer på nationell, regional och lokal nivå och att samverkan var nyckeln till framgång. En viktig aspekt av kampanjens framgång byggde på innovativt användande av sociala medier.

Slutrapport Friluftslivets år 2021

Ovana friluftsutövare

Kunskapssammanställningen tar upp vilka behov, beteenden, önskemål och drivkrafter de ovana friluftsutövarna har samt vilka hinder som finns för att ta del av friluftslivet och hur de som är ovana nås med information. Informationen från rapporten låg till grund för innehåll och budskap under den nationella kampanjen Friluftslivets år 2021

Ovana friluftsutövare

Vägledning för arrangemang i naturen.

Vägledningen arrangemang i naturen från Naturvårdsverket tydliggör roller och relationer mellan olika parter och ger stöd till dialog och samverkansprocesser för arrangemang i naturen och syftar till att främja ett hållbart användande av naturen i Sverige. 

Vägledning arrangemang i naturen. 

Läs mer hos Naturvårdsverket.

Skogens rekreationsvärden

Rapporten är framtagen av Mittuniversitetet och SLU på uppdrag av Skogsstyrelsen. Rapporten går igenom det befintliga forskningsläget om skogens värde för rekreation och friluftsliv, och föreslår ett antal indikatorer för att följa utvecklingen och förbättra kunskapsläget på området.

Skogens rekreationsvärden