Krönika – En höst med plats för förändringar

21 oktober, 2022

Hösten är fantastisk. Jag fylls med lycka och energi när jag tittar på alla höstfärger som pryder trädkronorna, samtidigt som den krispiga höstkylan får mig att stanna upp och reflektera. Den här hösten är inte som tidigare höstar. Trots att löven är lika vackra som alltid, vandrar mina tankar till det oroliga Europa och till de utmaningar som Sverige står inför. Stigande elpriser, mat- och bränslekostnader som kommer slå undan benen för många svenskar.

På grund av rådande läge kommer många av oss återigen ställas inför det faktum att vi behöver prioritera om och tänka nytt, något vi under pandemin visade att vi klarade av med bravur. Den här gången handlar det inte om att få träffa nära och kära, det handlar om hur vi ska ha råd att betala elräkningen och få mat på bordet.

Omvärlden matar oss med tips och råd om hur vi förbereder oss in för vintern, allt ifrån att tälta i vardagsrummet för att bibehålla värme, till att ge oss tips när på dygnet vi bör duscha för att hålla nere energikostnaderna.

Det slår mig återigen, precis som under pandemin, hur viktig naturen och friluftslivet är i Sverige, särskilt när vi ställs inför stora utmaningar. Friluftsliv, utevistelse och rörelse bidrar med fantastiska saker för oss människor, minskad stress, bättre hälsa och mer lycka. Ja, listan kan göras lång.

Tillsammans med 21 av Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer publicerade vi en debattartikel för två veckor sedan i Sydsvenskan. Vi ville återigen berätta och markera att det organiserade friluftslivet är viktigt att satsa på och framför allt att politiken håller de löften de tidigare gett. För bara några dagar sedan klubbades en ny regering in – och även om det är många frågor som trängs på politikernas bord – så hoppas vi att uppmärksamhet också ges våra frågor.

Alldeles strax, alldeles för snabbt faller löven, färgerna försvinner och solen går ner. Men trots en mörkare period kommer den vita snön lysa upp vår vardag. Tillsammans med barnen drar vi ut till pulkabacken, tar på skidorna och tar ett varv i skidspåret – eller varför inte en tur med skridskorna på en spegelblank is under ledigheten.

Josefine Åhrman
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv

Medlemsorganisationer