Krönika – Jag möttes av en värld full av snö!

 

Nyligen så hade jag möjlighet att få uppleva en helg tillsammans med min familj i Sälen. Jag möttes av en värld full av snö! Snö som knastrade under skorna och gnistrade som kristaller i backen. Tåget till Mora var i tid och biljetterna var släppta med god framförhållning. Resan blev fulländad.

Att pulsa fram i snön och inandas fjälluft var som balsam för själen och julkänslan föll på plats. Men det gav också eftertänksamhet kring vad vi har idag – och vad vi kanske inte kommer att ha i framtiden. En skrämmande känsla, men en känsla som föder målmedvetenhet.

Klimatfrågan är viktig och avgörande för framtiden och tillsammans kan vi göra skillnad, från det lilla till det stora. Små omställningar som att återanvända produkter i stället för att köpa nya, njuta av en bok på tåget i stället för att fokusera på vägen, välja en god vegetarisk rätt i stället för den klassiska tråkiga köttbiten. Det finns många små vägval i livet som både höjer livskvaliteten och dessutom gör världen till en bättre plats.

För kan vi tänka oss en värld utan kyla och snö? Det kan i alla fall inte jag. Jag vill kunna ta på mig skidorna och ta mig ut i backen eller i spåret, pulsa i snön och bygga snögubbe med mina barn. Utan oro för deras framtid!

Möjligheterna till friluftsliv under vintern är oändliga – det är bara fantasin som begränsar. Låt oss gemensamt arbeta för att ha den kvar!

Josefine Åhrman
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv