Krönika – Sänkta trösklar till friluftslivet och en hållbar cirkulär tillverkningsprocess!

I ärvda skridskor swishade jag fram under vintrarna på spolade grusplaner som förvandlats till småknöglig is i närheten av skolan. Trots blåslagna knän och frusna kroppar fick isen oss småttingar i rörelse.

När snön hade fallit, lärde jag mig stå på ett par skidor i skidbacken som kallas tipptoppen i Storvreta, cirka en mil utanför Uppsala. En liten, men ack så brant backe för en blivande 6-åring. Hängande i en släplift med ett par begagnade skidor i ett enkelt rep drog jag mig envist upp mot toppen. Sen bar det iväg ner med yllemössa och rosiga kinder.

Men det här med att prylar går i arv eller möjlighet att köpa ny friluftsutrustning, är inte en självklarhet.

Nyligen var jag med på Fritidsbankens 10-års jubileum. Det var särskilt roligt, eftersom deras verksamhet gör friluftsliv tillgängligt för alla. Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. På Fritidsbanken kan man låna skridskor, skidor, inlines, flytvästar, tält och fiskespön … allt man kan tänka sig att göra på fritiden.

Utan kostnad lånar Fritidsbanken ut utrusning på 124 platser i Sverige idag. Det är rätt väg att gå. Det är hållbart. Det gör att idrott och friluftsliv inte blir en klassfråga och det sänker trösklarna för människor att pröva på olika fritidsaktiviteter och gör det tillgängligt för alla! Dessutom bidrar det till ett hållbart samhälle.

Svenskt Friluftsliv deltar i Mistra Sport & Outdoor som är ett forsknings- och samverkansprogram för att skapa kunskap och lösningar för ökad hållbarhet inom idrotten och friluftslivet. En av fokusgrupperna inom programmet tittar just på hållbara material och materialflöden. Funktionalitet och hållbarhet med inriktning på både återanvändning och återvinning, är några exempel på viktiga kriterier som designers och utvecklare måste ta hänsyn till i en cirkulär tillverkningsprocess.

Så har du ett par skridskor, skidor, tält eller andra friluftsprylar hemma – tveka inte att lämna in dem i din närmsta fritidsbank

Josefine Åhrman
Generalsekreterare
Svenskt Friluftsliv