Svenska friluftsdagen 29 april

Hela Sverige behöver en friluftsdag! Och kanske behöver Sveriges skolor och arbetsplatser en friluftsdag lite extra? Ta tillfället i akt att spendera en del av skol- eller arbetsdagen utomhus den 29 april!

Svenska friluftsdagen instiftades 2014 och firas den 29 april varje år. Med denna dag vill vi uppmärksamma alla positiva effekter utomhusvistelse har, inte bara på fritiden utan även under skol- och arbetsdagen. Ta en walk n´talk, ät lunchen i vårsolen eller använd skolgårdens möjligheter under matte-lektionen.

Friluftsliv på jobbet

Att skapa förutsättningar till utomhusvistelse under arbetsdagen är en möjlighet för dig som arbetsgivare att verka för en sund arbetsplats och god personalhälsa. Genom friluftsliv på arbetstid skapar du möjligheter för återhämtning, teambuilding och till att inspireras av naturen och varandra. I Handledning för arbetsgivare hittar du den hjälp du behöver i planering och genomförande. Så vad väntar du på, ut och njut med jobbet! Ladda ner handledningen här!

Friluftsliv i skolan

Friluftsdagarna i skolan handlar om att alla barn får prova friluftslivet och tillbringa er tid utomhus. Det handlar också om kopplingen och förståelsen till naturen, att må bra och ha roligt. Idag är friluftsdagarna i skolan inte längre obligatoriska och antalet friluftsdagar minskar i antal. Svenskt Friluftsliv vill uppmuntra skolor och lärare att arrangera fler friluftsdagar och lärarledda aktiviteter utomhus. På vår skolportal finns forskning, utbildningsmaterial och lärarstöd med massor av bra tips på skolaktiviteter utomhus. Här hittar du också information om hur lärare kan ta hjälp av lokala föreningar och naturskolor i undervisningen.  Till skolportalen på luftenarfri.nu.

Friluftsliv bidrar till bättre hälsa

Man ser allt fler människor som mår dåligt både fysiskt och psykiskt. Sjukskrivningstalen har ökat de senaste åren och den vanligaste orsaken till sjukskrivning är idag stress. Vi har också många ovana som behöver en introduktion till friluftslivet. Friluftsliv är ett sätt för landets arbetsgivare att skapa en attraktiv arbetsplats och visa sina medarbetare en väg att minska stressnivåer och hitta ett enkelt sätt att röra sig.  

Häng med oss den 29 april och ordna en friluftsdag! Använd hashtaggen #helasverigesfriluftsdag och #svensktfriluftsliv och dela era friluftsdagar på sociala medier. Så kan vi tillsammans hjälpas åt att inspirera till fler dagar.