Svenskt Friluftsliv har lämnat sitt remissyttrande till regeringens förslag om ett generellt upphävande av strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag. Vi uttrycker oro för de negativa konsekvenser detta kan få för friluftsliv, miljön och samhället.
Trots den stora tillgången till stränder och vatten i Sveriges krympande andelen oexploaterade stränder. Forskning visar att exploateringen av strandområden ökar, särskilt i tätbefolkade regioner där över 80% av alla människor bor. Det föreslagna undantaget i remissen riskerar att minska allmänhetens möjlighet att njuta av naturen vid små sjöar och smala vattendrag, som utgör en stor majoritet av Sveriges vattenmiljöer vilket kan få stora negativa effekter på friluftsrörelsens verksamheter.
Små sjöar och vattendrag är avgörande för det enkla och tillgängliga friluftslivet, särskilt för friluftsovana, barnfamiljer, skolor och äldre. Dessutom spelar de en viktig roll för den biologiska mångfalden. En slopning av strandskyddet skulle kunna påverka flera miljömål negativt, såsom Levande skogar, Ett rikt växt- och djurliv, Tillgänglig natur för alla och Attraktiv tätortsnära natur.
Svenskt Friluftsliv belyser avsaknaden av data och analyser kring hur viktiga små sjöar och vattendrag är för friluftslivet. Det finns gott om friluftsorganisationer, skolor, förskolor och många andra aktörer som dagligen använder små sjöar och smalare vattendrag för sina respektive verksamheter. Vid mindre sjöar och vattendrag i och omkring bebyggda miljöer finns också ofta viktiga anordningar för friluftsliv såsom vandringsleder och promenadslingor vilka riskerar att försvinna vid ett slopat strandskydd och få stora negativa effekter för allmänheten och folkhälsan.
” Strandskyddet är inte bara en juridisk fråga, det är en fråga om framtida generationers möjlighet att uppleva och uppskatta Sveriges unika natur och tillgången till ett nära och enkelt friluftsliv.”, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.
I Sverige finns en stor majoritet bland såväl allmänhet som hos politiker oavsett partifärg för att bevara allemansrätten och att avstå från inskränkningar som försämrar allmänhetens tillgång till naturen på allemansrättslig grund. Svenskt Friluftsliv har i upprepade nationella undersökningar sett att omkring 9 av 10 vuxna anser att allemansrätten är viktig eller väldigt viktig för dem och för samhället och bör bevaras (Friluftsbarometern, 2020 – 2023). När Friluftsfrämjandet nyligen frågade 4 700 politiker i hela landet om hur man ser på allemansrätten blev svaret detsamma: 9 av 10 svarade att allemansrätten bör bibehållas och inskränkningar undvikas i mycket hög eller ganska hög grad (Friluftsfrämjandet, 2024).
Svenskt Friluftsliv uppmanar regeringen att värna allemansrätten och strandskyddet för alla sjöar och vattendrag. Istället för att luckra upp skyddet, bör fokus ligga på att bevara dessa områden som en nationell tillgång för rekreation, folkhälsa och biologisk mångfald.
Läs remissvaret här