Regeringen har idag beslutat att ge 10 miljoner kronor till Svenskt Friluftsliv för insatser som möjliggör införandet av Fritidskortet för barn och unga.
När fritidskortet införs under 2025 kommer omkring en miljon barn och unga få bättre möjlighet till en meningsfull och aktiv fritid genom föreningslivet. Friluftsaktiviteter är några av alla de aktiviteter som kommer att ingå i fritidskortets aktivitetsutbud och målgruppen är de barn och unga som sällan eller inte alls deltar i organiserade fritidsaktiviteter.
Idag engagerar det organiserade friluftslivet omkring 300 000 barn och unga i verksamheter över hela landet. Genom dessa insatser ges friluftslivets organisationer förutsättningar att förbereda sig inför lanseringen av Fritidskortet. Det ger fler barn och unga möjlighet att ta del av organiserade friluftsaktiviteter.
-Jag är glad över att regeringen har lyssnat till civilsamhällets behov av ett ekonomiskt stöd i den här stora och viktiga satsningen. Genom ett omställningsstöd kan vi möjliggöra för fler barn och unga att ta del av ledarledda aktiviteter inom friluftslivet, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare på Svenskt Friluftsliv.
Dessa medel kommer att fördelas mellan de friluftsorganisationer som är aktuella för fritidskortet och ska gå till att stärka verksamheten hos organisationerna för att kunna ta emot fler barn och unga. Framförallt de barn som är prioriterade inom fritidskortet – barn i ekonomiskt utsatta hushåll samt barn med funktionsvariationer.
-För att fritidskortet ska nå fler barn och unga behöver vi skapa rätt förutsättningar både för föreningarna och barnen, vilket dessa 10 miljoner kronor kommer att kunna bidra till under 2024, säger Josefine Åhrman.
Vad är Fritidskortet?
Fritidskortet ska ge barn och unga i åldrarna 8–16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Det ska innehålla ett värde som kan användas som betalning för fritidsaktiviteter inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet. Beloppets storlek kommer att ha en differentierad utformning för att särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll att ta del av fritidsaktiviteter. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd ska uppmärksammas så att fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som för andra barn och unga. Fritidskortet väntas införas under 2025.