Årskrönika 2024 – En friluftsrörelse för alla

Foto på Josefin Åhrman

När jag summerar året 2024 konstaterar jag stolt att friluftsrörelsens betydelse i samhället fortsätter att växa – både som viktig källa till hälsa och välbefinnande, och som en del av lösningen på samhällets utmaningar i form av beredskap, utanförskap och att visa hänsyn till naturen. Det är i naturen vi finner återhämtning, inspiration och gemenskap.

Kärnan i det svenska friluftslivet är våra friluftsorganisationer som med sitt engagemang, kraft och vilja att göra skillnad bidrar till att fler människor kommer ut i naturen.

Alla ledare och ideellt engagerade är ambassadörer för vår folkrörelse och bidrar till att fler får del av naturens alla positiva effekter. Det spelar en ovärderlig roll i att bryta ensamhet, bygga gemenskap och stärka folkhälsan. Genom att skapa trygga och inkluderande aktiviteter öppnar de dörren till naturen för fler. Våra friluftsorganisationer och deras insatser gör att friluftslivet fortsätter att vara en levande folkrörelse som bidrar till ett friskare och starkare Sverige.

En av årets största milstolpar är vår nya Friluftsstrategi 2035, som friluftsrörelsen tillsammans har arbetat fram. Strategin tar sin utgångspunkt i ambitionen att sänka trösklarna till friluftsliv och ett friluftsliv för alla. Jag är både stolt, tacksam och imponerad över hur rörelsen gemensamt har arbetat fram den gemensamma vägen de kommande 10 åren.

Ett förändrat Sverige – och friluftsrörelsens roll i ökad beredskap

 

2024 blev ett historiskt år när Sverige gick med i NATO. Denna förändring i Sveriges säkerhetspolitiska roll väckte reaktioner i form av diskussioner och ett ökat engagemang där beredskapsfrågan kom högre upp på agendan. 

 

Friluftslivets grundläggande färdigheter om att klara sig i naturen, hålla värmen och hitta hem är nära sammankopplade med beredskapsförmågan hos svenska befolkningen. Vi har under året lyft fram friluftsrörelsens unika roll när det kommer till att ge grundläggande kunskap om naturberedskap.

 

Fritidskortet – en satsning för ökad tillgänglighet

 

En stor satsning av regeringen är fritidskortet. Vi har under året arbetat hårt för att säkerställa att friluftsorganisationer ska få så bra förutsättningar som möjligt att kunna vara en del i satsningen. Detta har bidragit till ökade resurser till friluftsorganisationerna, inspiration och ökad kunskap. Allt för att bidra till föreningarnas omställning för att möta barn och unga som idag står långt ifrån friluftslivet.

 

Klimat, skog och biologisk mångfald i fokus

 

Under året har frågor om biologisk mångfald, skog och klimatanpassning stått högt upp på agendan. Vi har under året deltagit i den nationella översynen av skogspolitiken, bidragit i debatten med friluftslivets värde och kunskap. Utöver detta har flera inspirationsföreläsningar och workshops genomförts tillsammans med så väl medlemmar som andra viktiga samarbetspartners.

 

Samtidigt har vi fortsatt att lyfta vikten av att naturen ska vara tillgänglig för alla. Allemansrätten är en unik skatt som vi har ett gemensamt ansvar för. Därför har vi stärkt vår kommunikation kring ett hållbart friluftsliv och de rättigheter och skyldigheter som allemansrättenen innebär.

 

Framåt mot 2025

 

Jag går snart in i 2025 med en stark övertygelse om att friluftsrörelsens roll och betydelse i samhället kommer att fortsätta att växa. Friluftsstrategi 2035 blir vår vägledning, med fokus på inkludering, hållbarhet och tillgänglighet. För jag vet att naturen har kraften att förena oss, oavsett vem man är, vart man kommer ifrån eller vilken bakgrund man har skapar den hopp och möjligheter inför framtiden.

 

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till alla er som bidragit till att göra 2024 till ett fantastiskt år för Svenskt Friluftsliv och hela friluftsrörelsen – våra medlemsorganisationer, ideella krafter, politiska beslutsfattare och förstås till er alla som väljer att gå ut i det fria. Tillsammans gör vi skillnad på riktigt.

 

 

Med dessa ord vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Josefine Åhrman

Generalsekreterare, Svenskt Friluftsliv