Regeringen har beslutat att ge ytterligare 3 miljoner i medel till Svenskt Friluftsliv för att förbereda och införa Fritidskortet för barn och unga under 2025 men mer medel kommer att behövas.
Satsningen på Fritidskortet fortsätter och arbetet hos alla inblandade pågår förfullt. Vi har jobbat intensivt med att tillsammans med berörda myndigheter bidragit med de förutsättningar och behov som friluftsrörelsens har. Regeringens ambition är att allt ska finnas på plats så att barn och unga ska kunna ta del av Fritidskortet under hösten 2025.
- Friluftsrörelsen kommer behöva fortsatt utökat och långsiktigt stöd för att kunna uppfylla de krav och förväntningar som fritidskortet medför. Det är en fin intention och en bra början att vi nu har fått besked om ytterligare 3 miljoner för införandet, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.
Dessa extra medel är angelägna eftersom det finns flera delar som måste vara på plats innan Fritidskortet kan införas. I det remissvar vi lämnade under hösten påpekade vi bl.a. att det behövs medel för framtagning och löpande drift och underhåll av ett digitalt rapporteringssystem för att på ett säkert sätt kunna hantera rapporteringen. Just nu väntar vi på besked kring hur man tagit till sig våra synpunkter och hur satsningen kommer att utformas.
- Friluftsrörelsens organisationer som kommer att ingå i Fritidskortet behöver ges rätta förutsättningar, annars riskerar den historiska satsningen att inte få den önskade effekt som vi alla hoppas på. För friluftsrörelsen handlar det om ett fortsatt stöd för kontroll och uppföljning, utveckling och förvaltning av IT-stöd samt fortsatt stöd för ledarutbildning och utveckling av verksamhet, säger Josefine Åhrman.