Friluftspolitiska mål i fokus när Svenskt Friluftsliv deltog på Friluftsfrämjandets träff med riksdagens kulturutskott

Svenskt Friluftsliv deltog på Friluftsfrämjandets träff med riksdagens kulturutskott som ansvarar för de allra flesta av de friluftspolitiska målen. På en lättare vandring i skogen pratade vi folkhälsa, vikten av vardagsnära natur och friluftsliv i skolan.

På torsdagen, den första juni, arrangerade Friluftsfrämjandet en träff i Tyresta nationalpark för riksdagens kulturutskott. 

De tio friluftspolitiska målen och friluftslivets samhällsnytta diskuterades medan Friluftsfrämjandets proffsiga vandringsledare tog oss med på en lättare vandring i den vackra urskogen. Vi fick också prova på att luppa – alltså titta på naturen ur ett mikroperspektiv genom lupp och laga vår egen lunch på stormkök.

Mål åtta i friluftspolitiken – friluftsliv i skolan, stod i fokus för samtalet. Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros betonade vikten av att skolmyndigheterna får politiska uppdrag och att politiken återinför obligatoriska friluftsdagar. På så sätt får alla barn möjlighet att introduceras till natur och friluftsliv vilket gör att fler hittar ut i friluftslivet, skapar sig goda vanor, rör på sig mer och får bättre naturförståelse.

Vi pratade också om friluftslivets samhällsnytta kring folkhälsa. Genom friluftsliv ökar vi människors välmående på en rad punkter, inte minst den psykiska hälsan och stillasittande, som är två stora folkhälsoproblem idag. Genom forskning vet vi att friluftsliv och naturupplevelser främjar god hälsa och kan bespara sjukvården stora kostnader. Motion på recept finns redan, vilket skapar stora mervärden. Tänk bara vad friluftsliv på recept skulle ge!

Det tredje viktiga frågan som kom upp var de nedskärningar på naturvård och biologisk mångfald som gjorts i statsbudgeten under den här mandatperioden. En tillgänglig och vardagsnära natur är en förutsättning för ett rikt friluftsliv och med mindre pengar till kommuner och länsstyrelser går förvaltning och skötsel av naturen inte att upprätthålla i samma utsträckning som tidigare. Det slår hårt, inte minst på landsbygden, både för att göra naturen tillgänglig för fler, men också på förlorade arbetstillfällen.

Tunga frågor att ta, men på en promenad i skogen på våren, till fåglarnas sång, tallens doft och en stilla vind i trädkronorna, känns allt möjligt.

Svenskt Friluftsliv är glada för att ha fått en sådan stund tillsammans med våra ansvariga politiker, som trots en full agenda, ändå valt att vika en förmiddag åt naturen och friluftslivet.