Statsminister Ulf Kristersson lyfter friluftsrörelsens arbete för psykisk hälsa

Ulf Kristersson på besök hos Friluftsfrämjandet

Under en vandring på Kullahalvön i Skåne uppmärksammade statsminister Ulf Kristersson förra veckan friluftsrörelsens betydelse för att främja psykisk hälsa och skapa gemenskap. Vandringen, som arrangerades av Friluftsfrämjandet inom projektet ”Häng med oss ut”, belyser hur friluftsliv kan användas som en kraftfull metod för att stärka välmåendet och motverka ensamhet. 

”Det är väl känt att fysisk rörelse och aktivitet tillsammans med andra kan bryta isolering. Det gäller idrott förstås men också ute i naturen. En svensk tradition som ännu fler skulle kunna ta del av”, säger statsministern till Svenskt Friluftsliv. 

Friluftsliv, som omfattar allt från aktiv rörelse till lugna stunder i natur- och kulturmiljöer, bidrar till både fysisk och psykisk hälsa. Fysiska aktiviteter stärker kropp och själ, medan stillsamma stunder i naturen erbjuder avkoppling, rekreation och återhämtning. Detta skapar en mångsidig plattform för hälsa som kan utövas både i grupp och på egen hand.

Projektet ”Häng med oss ut” är ett av många initiativ som drivs av Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer för att erbjuda stöd till personer med psykisk ohälsa genom organiserade naturupplevelser. Idag använder ett trettiotal verksamheter runt om i Sverige denna metod för att nå ut till dem som är i behov av stöd, vilket har gett mycket fina resultat.

Friluftsrörelsens insatser för psykisk hälsa visar på naturens potential att både stärka och ena, något som spelar en viktig roll i samhället och för individen.

”Att statsministern besöker en av våra 28 medlemsorganisationer är mycket glädjande och viktigt. Forskning visar på att friluftsliv, fysisk aktivitet och naturupplevelser främjar välmående och motverkar psykisk ohälsa hos människor. Friluftsaktiva personer löper 20 – 30 procent lägre risk för såväl depression, som för demens och för mental ohälsa.
Vi hoppas med statsministerns besök att friluftsrörelsen med sina 2 miljoner medlemskap blir en naturlig samverkanspart i regeringens kommande satsningar inom området.” Säger Josefine Åhrman, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv