Seminarium om skogen och kyrkans framtida skogsbruk.

Under måndagen den 4 mars deltog Svenskt Friluftslivs Johan Faskunger i ett seminarium om skogen och kyrkans framtida skogsbruk. Hearingen arrangerades av Svenska Kyrkan. Bakgrunden till mötet är en pågående utredning om hur Svenska kyrkan ska utveckla sitt bruk och skötsel av skogsmark med tanke på skogens höga värden för miljö, klimat och sociala frågor såsom friluftsliv och rekreation, samt att kyrkan är en stor skogsägare i Sverige (469 000 hektar skogsmark; ca 2 procent av Sveriges skog). Andra inbjudna var Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Birdlife, Skydda Skogen och Jordens vänner. Seminariet leddes av Göran Enander, som även är huvudansvarig för utredningen.

Diskussionerna rörde frågor om miljö, klimat, biologisk mångfald, ekosystemtjänster, den gröna omställningen, till skogen som viktig plats för friluftsliv, rekreation, andlighet och att skogen har hög potential att främja såväl fysisk som psykisk hälsa som folkhälsan i befolkningen.

Svenskt Friluftsliv lyfte fram att goda förutsättningar till friluftsliv i skogsmark är nära kopplat arbetet med att skapa ett miljömässigt och klimatmässigt hållbart och naturnära skogsbruk. Samtidigt blir ofta friluftslivet och de sociala värdena lite osynliggjorda i debatt och planering av skog. Skog på olika geografiska platser är lika viktiga för friluftslivet: den tätortsnära, skogen i glesbygd, extra skyddsvärd skog, skog i städer, skog i nationalparker och naturreservat. 

För det organiserade friluftslivet är skogen en viktig arena. Tillgång, Närhet, Tillgänglighet och Användbarhet av skog är parametrar som avgör friluftslivets förutsättningar. I skog finns också vattendrag som används för friluftsliv. Den allra vanligaste typen av skogsbruk i Sverige, trakthyggesbruket som lämnar efter sig kalhyggen, en form som generellt sett är negativt för friluftslivet eftersom den bidrar till en sämre upplevelse i skogen och riskerar att exploatera ytor som används av det organiserade friluftslivet och andra besökare. Det finns ett stort behov av mer naturnära skogsbruk och metoder för såväl miljö som för friluftsliv. 

Svenskt Friluftsliv anser att skogens värde som resurs för kyrkans verksamhet och uppdrag för andlig hälsa skulle kunna lyftas fram mer i det fortsatta arbetet. På samma sätt som barn och ungdomar i skolans värld mår bra och utvecklas av att lära sig saker i utomhusmiljöer, skulle kyrkan kunna använda skogliga miljöer i sin verksamhet. Kyrkan är också en av de stora skogsägarna i Sverige. Sverige, klimatet, miljön, den biologiska mångfalden och friluftsutövarna behöver att en sådan aktör går före och visar de andra att det går att gå över till ett mer naturnära och hållbart skogsbruk. Kyrkan är också en av få aktörer som har skog i hela landet, och därigenom kan påverka både nationellt, regionalt och lokalt.

Svenskt Friluftsliv lyfte även att skogens sociala värden har många ekonomiska värden och samhällsnytta: Friluftslivet genererar årligen intäkter på 231 miljarder kronor och bidrar till ca 167 000 arbetstillfällen. Många av dessa intäkter och arbetstillfällen är beroende av tillgång till attraktiv och välmående skog. Skog och annan natur är också den vanligaste platsen för människors fysiska aktivitet och rekreation och är därmed en faktor för att motverka stillasittande livsstilar. Stillasittande beräknas kosta det svenska samhället omkring 90 miljarder kronor per år. Övervikt och fetma ca 125 miljarder kronor per år.

Svenska kyrkans utredning visar att de i vissa fall har haft dialog och samverkan med olika grupper och aktörer inom skog och skogsbruk. Detta är utmärkt, men skulle behöva utökas till policy i hela landet och alla skogar i stiften. Dialog och samverkan bygger relationer och det hjälper kyrkan att ta reda på mer om vad skogen används till för friluftsliv och rekreation. För att värna friluftslivet i skogen skulle kyrkan kunna satsa på bättre information och presentation av sina skogar, t ex genom utförlig information om entreér, gångstråk, tillgänglighet, eventuella tillänglighetsanpassningar, utbud i området, vad skogen passar till för slags friluftsliv, information om allemansrätten, tips om hur man besöker skogen på ett hållbart sätt.


Svenskt Friluftsliv ser fram emot att delta i det fortsatta arbetet.