Sedan april 2023 har Svenskt Friluftsliv deltagit i regeringens utredning kring införande av ett Fritidskort för barn och unga. Vårt uppdrag i utredningen har varit att bevaka friluftsrörelsens intressen samt tydliggöra behov och förutsättningar för organiserat friluftsliv att arrangera aktiviteter inom ramen för fritidskortet.
I juli 2024 kom regeringens promemoria ut på remiss och Svenskt Friluftsliv var en av ett hundratal remissinstanser. Remissvaret arbetades fram i tät dialog med flera av våra medlemsorganisationer som också tog tillfället i akt att skicka med egna svar. I Svaret ställer sig Svenskt Friluftsliv bakom fritidskortets intentioner men lyfte rad utmaningar kring fritidskortets utformning. De tre punkter som ringar in det viktigaste medskicken från vårt svar var:
- Det promemorian tar upp kring kriterier för godkända utförare och aktiviteter, kontroll och administration får så omfattande konsekvenser för stora delar av civilsamhället att det riskerar att utarma reformens syfte och skapa höjda trösklar både för utförare och utövare i form av ökad administration och kostnader.
- Utan de rätta förutsättningarna kan Svenskt Friluftsliv inte leva upp till den lagändring kring Svenskt Friluftslivs uppgifts- och underrättelseskyldighet som föreslås.
- Friluftsrörelsen kommer behöva fortsatt utökat och långsiktigt stöd för att kunna uppfylla de krav och förväntningar som fritidskortet medför. Främst rör det kostnader för kontroll och uppföljning, utveckling och förvaltning av IT-stöd, fortsatt stöd för ledarutbildning och utveckling av verksamhet.
Regeringens promemoria DS2024:16
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2024/07/ds-202416/
Svenskt Friluftslivs remissvar (och medlemsorganisationers medskick)
https://www.regeringen.se/contentassets/58629e76ce3e43acb301d61e0f24b85d/svenskt-friluftsliv.pdf