Snön täcker delar av landet och på många håll dras skidspår som fylls med skidåkare. Men ibland uppstår konflikter mellan skidåkare och andra som också vill röra sig i naturen. Hänvisning görs då ofta till allemansrätten, men vad säger den egentligen?
Allemansrätten är en frihet under ansvar som innebär att vi kan röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Med det kommer både rättigheter och skyldigheter. Du måste ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Kort sagt gäller: Inte störa – inte förstöra.
Gäller allemansrätten i skidspår?
Preparerade skidspår är i första hand till för skidåkning och som huvudregel omfattas skidspår av allemansrätten. Det innebär att det är ett brott mot allemansrättens övergripande princip om att inte störa och inte förstöra, även om det inte går att juridiskt hindra någon från att exempelvis promenera i spåren. Allemansrättens principer om hänsyn och försiktighet innebär att både skidåkare och andra som vistas i området måste visa varandra, naturen och djuren respekt.
Det är generellt gratis att åka i skidspår, men om anläggningsägaren eller en förening har haft betydande investeringar och lagt ned arbete på att preparera skidspår och tillverka snö kan skidspåret räknas som en anläggning vilket begränsar tillgången enligt allemansrätten. Anläggningsägare såsom kommuner rekommenderas att tillgodose fotgängares behov av promenader vintertid, exempelvis genom att anlägga separata promenadspår (”Vinterpromenaden”), vilket minskar potentiella konflikter mellan olika användare.
Lokala regler kan påverka
Många kommuner har särskilda lokala ordningsföreskrifter som kan påverka vad som gäller för skidspår och andra områden. Därför är det alltid en bra idé att kontakta din kommun för att få klarhet i vad som gäller på plats.